Sokan szerettek volna megnyugodni és tudni, hogy a napelemes rendszerekről szóló új kormányrendelet helyreállítja a rendet a piacon és megmarad a napelem szaldó elszámolás 2024-ben is.

Mert az év elején hatalmasat ütöttek ezen az ágazaton és mindenki a csodára várt, hogy új életre kelhessen.

A döntéshozók 2023. év elején egy rendkívül bizonytalan helyzetet teremtettek azzal a bejelentéssel, hogy 2024-től megszűnik a szaldó elszámolás és már csak bruttó (havi) elszámolással jöhetnek létre az új háztartási kiserőművek.

Ez hatalmas különbséget jelent a korábbi szaldós elszámoláshoz képest. Leálltak hát a megrendelések, leállt az egész ágazat, a szakemberek pedig lassan új munkahelyek után néztek… Mindenki kétségbeesetten kereste a lehetőségeket, megoldásokat várt, korrekciót az arra jogosultaktól.

Ebben az időszakban /  helyzetben kivételesen kevesen döntöttek úgy, hogy mégis napelemet telepítenek … Pedig! Ha 2023. szeptember 7-ig még megtették a bejelentésüket, azok még megkaphatták 10 évre a szaldó elszámolás lehetőségét – mint utóbb kiderült. A beruházást 2026. december 31-ig kell megvalósítaniuk.

Ezt szeptember 7-én rendeletben jelentették be. Előtte senki nem tudta biztosan, mi fog történni. Utána pedig már hiába.

Napelemrendszer

De legalább még marad a napelem szaldó elszámolás – gondolnánk.

Na de nem úgy, ahogy előtte. Hallottak már a forgalomarányos rendszerhasználati díjról?

Ha most hátradőltek volna azok, akik beruháztak a napelembe, sajnos ne tegyék, mert a változás ezúttal mindenkit érint.
Ugyanezen rendelet másik részében ugyanis az elszámolást változtatták meg, tehát azok is megnézhetik az energiaszámlájukat, akiknek már élő szaldós szerződésük volt, van vagy lesz.

Ha marad is a szaldó, változik a rendszerhasználati díj elszámolása, várhatóan az alábbiak szerint

Ha túl nagy méretű a napelem, mert

 • a biztonságára törekedett a család a beruházásnál és
 • környezettudatosan próbált gondolkodni és zöld energiát teremteni,
 • gondolt a jövőre, mert a fogyasztás növekedése, mint tudjuk, folytonosan növekvő tendenciájú,
 • ÉS!
 • biztosnak hitte a szabályozás hátterét,

akkor jelenleg túl sok energiát táplál vissza, ezáltal nagyobb rendszerhasználati díjjal terhelik a számláját.

Ha túl kicsi lett a napelem, mert
 • óvatosan döntöttek a beruházásnál,
 • mert ennyit engedhetett meg anyagilag a család, vagy
 • fontosnak tartotta a háztartásuk környezettudatos energiaellátását,
 • vagy időközben megnövekedett a család és így a fogyasztásuk is,
ezáltal a nagyobb mértékű áramvételezés miatt fizet nagyobb rendszerhasználati díjat.
Napelem akkumulátor a rendszerhasználati díj ellen

Nehéz jól járni, de akkor mit tegyünk?

A legjobban azok döntenek, akik a meglévő napelemekkel a megtermelt energiát azonnal helyben fel tudják használni saját fogyasztásukra.

Akik még nem határozták el magukat, úgy gondoljuk, azoknak is érdemes megfontolni a napelem telepítést, kiaknázva azokat a lehetőségeket, amelyeket alább megosztunk Olvasóinkkal. Akár szigetüzemet telepítve a háztartáson belül (tehát bizonyos háztartási eszközöket vagy akkumulátort kifejezetten a szigetüzemű napelemes rendszerre kötni), akár a bruttó elszámolású rendszert okosan, „okos háztartásban” megvalósítani.
Próbálunk segíteni ötletekkel!

Javaslatunk, hogy természetesen „okosítsák” a háztartást az alábbi lehetőségekkel:

 • Napfényes termelési időszakban, mikor a napelemeink működnek, ha van mód otthoni munkára – home office-ra –, a pihenés szüneteiben sorban egymás után indítani háztartási gépeket: a mosogatógépet, ha lejárt indítani a mosógépet, utána igény szerint a szárítógépet, nappal vasalni – ez mindenki kedvence szokott lenni! A feltöltött robotporszívót is indíthatjuk és még napfénynél töltődjön fel újra a laptop, a táblagép és minden telefon.
 • Ha munkába kell járni és nem megoldható az otthonmaradás, akkor programozzák be háztartási gépeiket, iktassanak be időkapcsolókat vagy szerezzenek be okoskonnektorokat.
 • Nyáron a klíma, télen az elektromos fűtés is napközben működjön, ha van napsütéses óra. Ha nincs, akkor csak a rutin miatt, hiszen nincs már különbség éjszakai és nappali áram között.
 • Ha van elektromos bicikli, roller vagy autó, annak töltéséről is napközben gondoskodjunk.
És mindezek mellett, a saját napelemek által termelt felesleges energiával ne a rendszert terheljük, mert az a pénztárcánkat vékonyítja rendszerhasználati díj formájában.

Telepítsenek akkumulátort! Abban tárolják el azt a megtermelt energiát, amelyet nap közben nem tudtak felhasználni.

Ez adja meg a család számára a biztonságot és megoldást

 • az évek óta fennálló energiaválságos helyzetre,
 • a változó extrém árakra és döntésekre,
 • a mindig változó és kiszámíthatatlan szabályozásra.

Először csak az első 5 kWh-s egységet vegyék meg. Jövőre még egyet!

A TAB akkumulátoraink bővíthetőek, 16 db 5 kWh egységet lehet modulárisan összekötni – igény szerint, de ez már a vállalkozásoknak jelenthet sokat. Egy háztartásnak korábban már leírtuk, hogy mekkora akkumulátorra lehet szüksége.

A hibrid inverterek vezérlik az akkumulátorok működését, töltését, programozhatóak igény szerint. A LIEMZO által forgalmazott hibrid inverterek kiemelkedő minőségűek és az árakat igyekszünk elérhető – alacsony! – szinten tartani.

Hogyan számolja a rendszerhasználati díjat a szolgáltató?

Érdekes ez a rendszerhasználat: nézőpont kérdése. Még ha a legtöbben támogatással telepítették is a napelemeket, a legtöbb esetben a családok is hozzájárultak a beruházáshoz (a leadózott megtakarításaik terhére).

A szolgáltató a családok által telepíttetett napelemeket használja energiatermelésre és ezt az energiát értékesíti magasabb áron, számlázza ki és fizetteti meg a rendszerhasználati díjat, az állam pedig erre az emelt díjra rója ki és szedi be az áfát (tehát nem érdeke az államnak az árak csökkentése). A napelemes háztartások termelik az áramot, mégis ezeknek a családoknak kell fizetni a rendszerhasználatért, áfásan.

Ha van vállalkozó, aki olvassa a sorokat, a vállalkozásokat is érdemes a legtöbb fenti intézkedéssel óvni, biztosítani elektromos működésüket. Érdemes napelemmel ellátni az irodát, műhelyt, gyártósorokat és a munkaidőt okosítani olyan sok eszközzel, amennyivel csak lehet. Hiszen talán a lakossági árakat Magyarországon még valóban az alacsony szint jellemezheti (a bérekkel arányosítva ez már nem mondható el biztosan), a vállalkozásokat sajnos nem kíméli egyetlen piaci tendencia sem az elmúlt két évben.

Tehát tartsunk ki a zöldenergia terjedése, az okos-megoldások és új technológiák mellett – akkumulátorral!

Tele vagyunk Energiával – LIEMZO Kft.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebookpinterestlinkedin