Új, energiatárolókra vonatkozó pályázatot hirdettek meg vállalatok, vállalkozások számára a Széchenyi Terv Plusz keretében:

„Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél RRF-6.5.1-23” címmel. EU-s pénzekből, pontosabban a helyreállítási alapból lehet megvalósítani a jövő évben (2024-ben) a vállalati energiatárolók telepítését, összesen 62 milliárd forint összegben.

Az energiatároló pályázat részletei

Pályázni 2024. január 15-én 8.00-tól 2024. február 5-én 22.00-ig lehet, tehát összesen kb. 3 hét áll rendelkezésre a tenderek benyújtására! A beruházások megvalósítása 2026 májusáig kell, hogy megtörténjen.

A pályázatot kizárólag azon cégek, gazdasági társaságok nyújthatnak be, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

  • rendelkeznek magyar adószámmal
  • magyarországi székhellyel és/vagy telephellyel
  • érvényes műszaki gazdasági tájékoztatóval (MGT), vagy hálózati csatlakozási engedéllyel a fent említett székhelyre/telephelyre vonatkozóan.

Most november közepe van, és a pontos pályázati kiírás két héten belül érkezik a hivataltól.

Az Energiaügyi Minisztérium által kiadott közlemény az alábbiakról ad még tájékoztatást az energiatároló pályázattal kapcsolatban:

Ösztönözni kívánják a hazai vállalkozások villamosenergia-rendszerének rugalmasságát, a zöldenergia hatékonyabb hasznosítását is elősegítő fejlesztéseket.

A magyar gazdasági társaságok számára feltétel, hogy

  • minimum tíz évig üzemben kell tartaniuk az akkumulátor-rendszereket, így nyerhetik el a beruházási támogatást és bevételkompenzációt,
  • a tárolókat csak a kiegyenlítő piacon használhatják.

A pályázatok elbírálásánál három szempontot vesznek figyelembe:

  • a várható műszaki élettartam,
  • a legkisebb költség elve,
  • a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény.
TAB energiatárolók napelemhez

Ma, jelenleg Magyarországon hozzávetőlegesen 20 MW-os a hazai kapacitás. 2026. május végéig ennek a hússzorosára növekedhet a kiegyenlítő energiatárolás a fenti beruházások megvalósításával, hiszen a tervek szerint a sikeres pályázók összesen országosan kb. 440 MW összkapacitásban telepíthetnek új energiatárolókat, legkésőbb 2026 május végéig.

Ezáltal a vállalati szintű zöldenergia-tárolás áthidalhatja azt a teljesítményingadozást, ami az időjárásfüggő lakossági és céges napenergiatermelést ma jellemzi, utat nyitva talán a magánemberek további bővítéseire is, akár napelemekről, akár az akkumulátorokról beszélve.

A zöldenergia terjedése kormányzati pénzből

A pályázatokból finanszírozott beruházások, fejlesztések megvalósulásával  a tiszta energiák térnyeréséé a jövő. A korszerű berendezések vállalati szintű telepítése gyökereiben változtatja meg a magyar villamoshálózatot,  amennyiben a cégek rendelkezésére áll a beruházáshoz szükséges szándék és induló tőke, mindez a 10 éves tervezhetőség és a fennmaradás lehetősége mellett.

A fejlesztés hozzájárulhat az energiafüggetlenség megteremtéséhez, csökkentheti az energiahálózat rendszerhasználati és szabályozási költségeit. Ehhez azonban a cégeknek az általuk megtermelt energiát – amelyet a támogatásból beszerzett energiatárolókban tárolnak el – rendelkezésre kell tartaniuk a kiegyenlítés érdekében.

Ezt egy korrekt tervezés kell, hogy megelőzze, ahol a pontos kapacitást ki kell kalkulálni ahhoz, hogy a megtermelt és tárolt energia mind a szervezet működését fedezze, mind pedig elegendő legyen a kiegyenlítés érdekében a kiegyenlítő piacon a rendelkezésre tartásra.

Amennyiben az Ön cégének szüksége van egy nagy kapacitású akkumulátorra, illetve a jövőben szeretné megpályázni a kiírást, keresse a LIEMZO Kft.-t bátran! Mérnökeink segítenek a pontos kapacitás kiszámításában a pályázat érdekében, ezen túlmenően kiemelkedő teljesítményű LiFePO4 (lítium-vasfoszfát) akkumulátorokkal és hibrid inverterekkel, magyarországi garanciával támogatjuk a megvalósítást, a legkedvezőbb árak mellett.

Segítünk Önnek a napelem tároló megtervezésében!

LIEMZO Kft. – Tele vagyunk Energiával!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebookpinterestlinkedin