Sience-non-fiction! A kreatív tudomány már erre is képes. Habár a LIEMZO Kft.-nél még csak a lítiumos tárolók érhetők el, hamarosan a homokakkumulátorok is megjelenhetnek.

A kutatók évek óta dolgoznak a fűtésrendszer megreformálásán és az olyan fenntartható energiatárolások megtalálásán, amelyek hosszú távon is képesek lesznek ellátni az emberiséget.

A világ első kereskedelmi célú homokakkumulátora

Ezzel összhangban 2022. júliusában a finn Polar Night Energy vállalat elindította a világ első kereskedelmi forgalomban lévő homokakkumulátorát, mely hosszú távon 500-600 °C-os hőt képes tárolni, megkönnyítve a megújuló energiaforrások által termelt áram hasznosítását. Kankaanpää városában telepítették, ahol csatlakozva a finn Vatajankoski energiaszolgáltatóhoz, ezzel fogják ellátni a város fűtését és melegvíz-ellátását. A tároló 100 kW fűtési teljesítménnyel és 8 MWh kapacitással rendelkezik. A demo darab tekintélyes méretű, egy 4 m széles és 7 m magas acéltartály.

A nap- és szélenergia termelése viszonylag olcsó, azonban egyik sem jelent állandó ellátást. Borús időben, éjjel vagy szélcsendben nem keletkezik áram, viszont sok esetben túltermelés áll fenn. Több éve probléma a zöld energia tárolása, mivel a lítium-ionos akkumulátorok előállítása drága, így nem túl gazdaságos. Ráadásul az elektromos autók térnyerése miatt egyre nagyobb a kereslet a lítiumionra, mely a vegyületek drágulását eredményezi. A Polar Night Energy alapítói úgy vélik, a „homoküzemű” akkumulátoruk át tudja hidalni a lítium árának emelkedését és az esetleges hiányt, méghozzá egy igen pénztárcakímélő megoldással.

Az egyszerű homokot megtisztítják a nagyobb szennyeződésektől és az éghető anyagoktól, így kerül a silóba tárolóközegként. A homok köztudottan kiemelkedő hőtartó, akár 1000 °C-ra is felmelegíthető, és a kivételes szigetelés miatt a szemcsék igény szerint több hónapig képesek tárolni a meleget, közel nulla energiaveszteséggel. A homok közepében helyeztek el egy hőátadó rendszert, hogy az energia ki- és beáramlását biztosítsák.

A homokakkumulátor előnyei

  • A finnek ezzel kívánják megoldani a gázellátás akadozását és a hosszú téli fűtési időszak kiszolgálását.
  • Nem kell hosszú vezetékekkel hálózatot építeni (a szélerőművek és a napelemtelepek többnyire lakott területen kívül esnek), hanem akár egy új építkezés alatt is elhelyezhetők, ezzel értékes területet spórolva.
  • A CO2-kibocsátás minimális, csak az energiatermelést segítő eszközökkel kell számolni.
  • Igény szerint variálható, óráktól akár hónapokig tartó tárolási kapacitással.
  • Költségei minimálisak és nem függnek az energiaárak változásától.
homokakkumulátor működése

Ha a homokakkumulátorok terjedése megkezdődik, csökkenthetjük a biológiai lábnyomunkat a lítiumion előállításával, és kiszolgálhatjuk velük a távfűtést vagy akár nagyobb hőmérsékletet igénylő ipari rendszereket is.

Amíg a homokakkumulátor lakossági felhasználása csak fikció, a LIEMZO Kft. a lítium-ionos akkumulátorok forgalmazásában áll az Önök szolgálatában.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebookpinterestlinkedin