Gyakran emlegetik – tévesen, hogy a napelemes rendszerek csak egy emberélet alatt térülnek meg. Ezért sokan azonnal el is utasítják a kiépítés gondolatát.

A LIEMZO Magyarország Kft. az alábbiakban összegezte a számokat, érveket, tényeket, hogy elkészítse Önnek a kalkulációt, amely alapján eldöntheti, hogy Önnek megéri-e szolárrendszert telepíttetni.

A számítások bizonyítják, hogy – a körülményektől függően – egy teljes szolár rendszer költségének megtérülése kb. 10-20 év. Természetesen minél nagyobb a háztartás energiafelvétele, annál jobban érezhető a villanyszámla csökkentése.

Ahhoz, hogy pontosan ki tudjuk számolni az árakat, tudnunk kell az eszközpark egyszeri bekerülési értékét, és azt, hogy egy év alatt mennyi energiát képes megtermelni számunkra. Ezt a mennyiséget ugyanis nem kell megvennünk a szolgáltatótól. Amennyiben napelemes energiatárolóval is rendelkezünk, a vásárolt áram díja a nullát közelítheti.

Egy átlagos magyar család villanyszámlája 150 000,- Ft egy évben. A szolár akkumulátorral szerelt napelemes rendszer beruházási díja kb. 2 000 000,- Ft.

szolár rendszer egy háztetőn

De mennyit ér az önállóság? A mindenki rendelkezésére álló napenergia saját célra történő elraktározása és annak szabad, önálló felhasználása?

A napelemek telepítését a magyar állam nagy mértékben támogatja, jelenleg – többféle pályázathoz kapcsolódóan – 3 millió forintig kamatmentes támogatást nyújt!

Amennyiben az inflációt nem vesszük figyelembe, kb. 13,5 év alatt térül meg egy ilyen befektetés.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha ennyi időn belül el szeretnénk költözni.

Szerencsére a napelemeket is könnyedén lehet költöztetni és áthelyezni a másik ingatlanra. Ilyenkor csak egy szerelési költséggel kell számolnunk. Ha pedig úgy döntünk, mégis ott hagyjuk, ahol van, akkor az jelentősen megemeli az eladott ingatlan árát. Mivel a külföldi tapasztalatok bizonyítják, hogy egy-egy rendszer akár 30-40 évet is kibírhat, így nyugodtan alkalmazható bármelyik megoldás.

Nézzük a részletes számítást, mennyi a szolár rendszer telepítésének megtérülési ideje

Előre le kell szögeznünk, hogy tűpontos összeget senki nem fog tudni mondani, akármennyire is próbálkozik.
A kiindulópont mindenesetre a jelenlegi villanyszámlánk.

Ez a jövőben könnyedén változhat, hiszen:

  • a média azt sugallja, hogy növekedhetnek az energiaárak
  • kiegészülhet a háztartás egy-egy új tartós fogyasztási eszközzel: klímával, levegőszűrővel
  • esetleg a családi ház szaunával, medencével, edzőteremmel
  • elektromos fűtésrendszer mellett döntünk
  • lehetséges, hogy a gyermekünk kollégiumba költözik, és már nem lesz szükség a szobájának 24 fokos fűtésére
  • jobban tetszik a vadiúj elektromos tűzhely, lecseréljük a régi gázkészüléket

Tehát láthatjuk, hogy ez a tétel nehezen megfogható, elég instabil. De ami biztos, hogy a technológia fejlődésével változnak az elektromos berendezéseink, nem tudhatjuk, hogy 20 év múlva mit fogunk használni az otthonainkban.

az idő poénz

Ez mind rengeteg plusz tényező, melyeket csak hosszas táblázatokkal tudnánk lekövetni.

De tegyük fel, ha minden marad ugyanebben az állapotban, akkor egyrészt:

  • a mindenkori infláció befolyásolhatja a kiadásainkat,
  • továbbá az energiaárak most évente 7%-kal emelkednek, ami Nyugat-Európához képest még mindig alacsony mértékű növekedés.

Ha egyszer utol szeretnénk érni az Európai Uniós átlagot (remélhetőleg a fizetések terén is), elképzelhető, hogy a piaci változásokhoz idomulva az energiaárak is hirtelen megváltoznak, emelkednek. Ebben az esetben a napelemes rendszerünk gyorsabb megtérülést fog generálni számunkra.

Valósághoz közelítő számítás következik a napelem megtérüléséről

Szemléltetésül legyünk abban a szerencsés helyzetben, hogy egy 100 négyzetméteres otthonnal rendelkezünk, amelyben négyen élünk. A havi villanyszámlánk 15 000 Ft.

Ezt az összeget egy online napelem kalkulátorba betáplálva kiderül, hogy délnyugati tájolás esetén hozzávetőlegesen 4 kWp teljesítményű szolár rendszerre van szükségünk. Persze ez függ az elhelyezkedéstől, tájolástól és a napsütéses órák számától is. Az utóbbinál csak feltételezni, illetve remélni tudjuk, hogy a sokéves átlaghoz hasonlóan állandó marad.

A napelemrendszerünk bekerülési költsége – kivitelezőtől függően – 1 500 000 és 1 900 000 Ft között mozog. (Számoljunk most a drágábbal, feltételezvén, hogy ők magasabb minőségű alapanyagokkal dolgoznak.)

Éves áramköltségünk tehát 180 000 Ft (12 x 15 000 Ft).

Az áram árának emelkedése nélkül a fenti adatokkal kalkulálva 10,55 év a befektetés megtérülése.

Az infláció 2021/2022-ben 5,0% körül mozog, de 2025-re 3,0%-ot ígérnek a szakemberek. Így számoljunk átlagosan 4,0%-kal!
Ehhez hozzájön a 7,0%-os évi energiaár-emelkedés, így évente kb. 10,0-11,0%-kal többet kell majd fizetnünk az áramért.

Egy táblázatban összeállítottuk a becsült áramdíjakat egy fiktív (feltételezett, megálmodott) házra, az elkövetkezendő 10 évre:

Ha ez a „jóslat” valóra válik, akkor a táblázat alapján valahol 7,5 évnél fog megtérülni egy házi kiserőmű létrehozása, installációja mai beruházási áron.

éves áramszámla táblázat

Szaldós elszámolás:

A fent említett eredmény akkor lehet igaz, ha önerőből telepíttetünk napelemes rendszert. Ebben az esetben szerződést kell kötni az áramszolgáltatóval, aki a feleslegesen megtermelt energiát visszavásárolja, azaz a közüzemi hálózatba visszatáplált áram árát jóváírja villanyszámlánkon. Amikor a napelemes rendszerünk nem termel áramot (éjszaka, vagy borús időben), a hálózatról vásároljuk az energiát. Viszont szaldós elszámolás esetén a plusz megtermelt energia kiegyenlíti a vételezettet, így az áramszámlánk 0 Ft körül lehet.

Ha pályázat igénybevételével kívánjuk létrehozni napelemes rendszerünket, a támogatás nagyságától függően nincs lehetőség – vagy csak részben – a szaldós elszámolásra. Ezen beruházások számára (és 2024 után minden telepítésre) a bruttó elszámolást fogják alkalmazni.

Bruttó elszámolás:

A bruttó elszámolás várhatóan előnytelenebb lehet a felhasználók számára a szaldóshoz képest, mert míg az utóbbi esetén az elfogyasztott és megtermelt áramot kWh-ban egyeztetik, a bruttó elszámolásnál az áram vételi- és eladási árán. Ezesetben feltételezhető, hogy az áramszolgáltatók a maguk malmára hajtják a vizet, és alacsonyabb áron fogják visszavásárolni a pluszban megtermelt árammennyiséget, mint amennyit mi fizetünk egy kWh-ért.

Napelem akkumulátorral a függetlenedésért

Ha szeretnénk kikerülni a harcot az áramszolgáltatókkal és teljes mértékben külön szeretnénk válni a közüzemi hálózattól, akkor a megoldás a napelem akkumulátor.
Ebben az esetben a LIEMZO Kft. által forgalmazott, magas minőségű terméket ajánljuk: TAB e.storage.

e.storage Family

Szolár energiatároló (lítium-ion akkumulátor) beépítése esetén a megtermelt plusz energiát saját magunknak raktározzuk el, nem kell megosztanunk senkivel, nem kell olcsón eladnunk az energiavállalatok egyikének. Ha nem süt a nap, akkor is ellátja házunkat, nem lesz áramkimaradás, ráadásul nem lesz fizetendő díj sem érte. Érdemes tehát egy egyszeri beinvesztálással a napelemes hálózatunkba egy akkumulátort is telepíteni, ezáltal teljesen önellátóvá tenni háztartásunkat, kizárni az energiaár-ingadozásokat, az áram nélkül maradást – akár csak egy áramszünet esetére is -, és függetleníteni magunkat az energia cégek és a politika harcaitól.

Fontolja meg! Ha még nem győztük meg, olvassa el bejegyzésünket a napelem akkumulátorokról, ismerje meg a TAB E.storage megoldásait!

A LIEMZO Kft. kedvező áron juttatja Önt kiváló minőségű napelem akkumulátorhoz, melynek teljes körű garanciáját is vállalja.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebookpinterestlinkedin