Lítium ion akkumulátor

Li-Ion

A Li-ion technológiát az 1970-es években kezdte fejleszteni Michael Stanley Whittingham, brit-amerikai vegyész – a hordozható eszközök energiaellátására. Ezek az eszközök még rendkívül költséges elemet tartalmaztak, és a legkisebb üzemzavar esetén is képesek voltak felforrósodni, vagy akár felrobbanni. A kutatások folyamatosan zajlottak, és az első lítium ion akkumulátor a Sony által lett piacra dobva, 1991-ben. 2017 decemberében pedig a Tesla készített egy lítiumionos óriás akkumulátort, mely sok háztartás számára állandó energiaellátást biztosít.

Wikipédia

Jelenleg a munka akkumulátorok terén ez a legfejlettebb technológia. Számos előnnyel rendelkezik, melyek elősegítik a targoncák hosszabb és jobban tervezhető munkaóráját.

Az ipari akkumulátorokban katódként LiFePO4-et (lítium-vas-foszfátot) alkalmaznak, mely kiváló kémiai stabilitást és jó termikus tulajdonságokat eredményez. Ezért, ha instabil, szélsőséges környezetben szeretné használni a targoncát, ez lesz a legjobb választás.

Miért válasszon lítium-ionos munka akkumulátort,
mik az előnyei?

TAB LiFePO4 200Ah akkumulátor
N

Nincs szükség ciklikus töltésre

Tovább

Akár a munkaközi szünetekben is alkalmazhatjuk a töltőket, rövid ideig. Egyszerű beépített csatlakozókkal kapcsolhatjuk az energiahálózatra, nem kell eltávolítani az akkumulátor fedelét. Amennyiben kihasználjuk a rövid szüneteket, 24 órás, állandó készenlétet biztosít a raktárakban. Mivel ezáltal nem lesz a targoncának időkorlátja, növelhető a termelékenység.

N

Hosszú élettartam

Tovább

A LiFePO4 munka akkumulátorok élettartama akár 10 év is lehet – az üzemi körülményektől függően.

N

3,2 V cellánkénti feszültség

Tovább

Az alacsonyabb feszültségű cellák kompaktan egymás mellé rendezve a szükséges mennyiségben szolgáltatják a megfelelő áramerősséget.
4 db sorba kötött cella névleges feszültsége 12,8 V, ezzel kiváltható egy 6 cellás 12 V-os ólomsavas akkumulátor.

N

Elektronikai vezérlő rendszer

Tovább

Az elektronikai vezérlő rendszer (a TAB gyártó esetén a BMS) egyenletesen osztja el a feszültséget a cellákban a töltés során, ezért sokkal rövidebb idő elegendő a megszokott ólomsavas vagy zselés akkumulátorokhoz képest.

N

Rendkívül megbízható

Tovább

Alacsonyabb töltési szint esetén is konstans teljesítményt tud nyújtani, mert kisütés közben a cellák feszültsége állandó marad.

N

Nem kell tréningeztetni

Tovább

A legjobb teljesítményt közepesen feltöltött állapotban nyújtja (az ólomsavassal ellentétben), azonban havonta egyszer ajánlott a teljes feltöltés. A teljes kisütést nem szereti, ezért nem is kell rendszeresen „téningeztetni”.

N

Környezetkímélő

Tovább

A szén-dioxid kibocsátás akár 20%-kal kevesebb, továbbá nem tartalmaz semmilyen mérgező anyagot.

N

Nincs szükség speciális töltőhelyiségre

Tovább

Zárt rendszerű, így kevésbé balesetveszélyes, nem kell félni a maró savak vagy mérgező gázok okozta sérülésektől. Ezért nincs szükség külön, speciálisan felszerelt töltőhelyiségre sem, az ipari csarnok, műhely bármely pontján tölthető.

Természetesen a lítium ion akkumulátoroknak is vannak hátrányai,
de ezek nem számottevőek, ellensúlyozzák a pozitívumok

Li-ion akkumulátor belső
$

Súlyuk és térfogatuk kicsi

Tovább

Súlyuk és térfogatuk csekélyebb az ólomsavas energiatárolókkal szemben, ezért a targoncák stabilitása és az emelési kapacitás érdekében plusz ólomsúlyokat alkalmaznak.

$

A hidegben való használatot rosszabbul bírja

Tovább

Habár a szélsőséges időjárásban való használatot nem tolerálja jól, a savas akkumulátorokkal szemben -20 °C-on akár háromszor megbízhatóbb.
Továbbá egyes gyártók fejlesztői egyre kiválóbb termékeket állítanak elő. A TAB-nál azon dolgoznak, hogy a Li-Ion akkumulátorok akár a téli, fagyos terepen történő töltést / kisütést is kibírják.

$

A túltöltés nem ajánlott

Tovább

A hagyományos Li-Ion-akkumulátorok túltöltése vagy az ajánlottnál magasabb feszültséggel való töltése nem ajánlott, mert hő fejlődik, mely az akkumulátor felrobbanásához is vezethet – ellenben a biztonságos, foszfátalapú lítiumos akkumulátorokkal.

$

A Li-Ion nem újrahasznosítható

Tovább

Habár a lítiumionos akkumulátorok nem újrahasznosíthatóak, élettartamuk rendkívül hosszú.

$

Magasabb ár

Tovább

Az ára magasabb, mint az ólomsavas akkumulátornak, a hosszabb időtartam és a nagyobb megbízhatóság miatt érdemes a LiFePO4-akkumulátor mellett dönteni.

charger

A lítium ion akkumulátor töltése

A töltés folyamán mindenképpen be kell tartani a gyártó által előírt töltési módozatot, a meghatározott feszültséget. A zselés akkumulátorokkal szemben a töltési feszülség szigorúan adott, és a névleges áramerősség 50%-ával kell tölteni, ez a savas akkumulátoroknál magasabb kapacitás, így a töltési idő jóval rövidebb lesz.

A modern Li-ionos-akkumulátorokat nem szükséges teljesen feltölteni, nem szükséges a teljes kisütés és feltöltés. Amennyiben a töltöttségi szint nem éri el a 100%-os állapotot, de nem hagyjuk teljesen lemerülni sem, akkor lesz a leghosszabb élettartama az energiatárolónknak.

Ha további információra van szüksége a Li-ionos akkumulátorokkal kapcsolatban, a LIEMZO Kft. áll rendelkezésére!

Kapcsolat

Központunk

1239 Budapest, Ócsai út 1-3.

Hívjon minket!

Írjon nekünk!