Fontos a szemléletváltás az energiafelhasználás területén – otthon és a cégek életében egyaránt.

A régi napelemes rendszerek leáldozóban vannak

A napelemek a kelő nappal munkába lendülnek és fokozatos hatékonysággal termelik háztartásunk vagy cégünk számára az energiát, az (egyen)áramot.

A múltban a legtöbben szintén „munkába lendültünk” és elindultunk a munkahelyeinkre dolgozni. Ez esetben a napelemek a hűtőszekrényeket, riasztókat és a standby üzemmódú készülékeket, azok ledvilágítását látták el árammal, nem beszélve a bedugva hagyott vasalókról.

A többi napelem által termelt energia visszatáplálódott a hálózatra.

Szaldó rendszernél mondhatjuk, hogy az energia betárolódik a hálózatba, saját részre, mint egy spájzba, és szükség esetén visszavételezhető a hálózattól akkor, amikor a család hazaér munkából, valamint az esti, éjszakai, együtt töltött aktív órákban.

Ez az időszak a vége felé jár – akkumulátorra lesz szükségünk.

Az elmúlt évek nagy mértékben átalakították a felhasználási szokásokat. Régen elképzelhetetlennek tűnt, hogy otthonról történjen a munkavégzés, a beosztottak vagy vezetők személyes jelenléte nélkül. Ma pedig üzleti megbeszélések, szerződések kerülnek tető alá online, a számítógépen dolgoznak fel akár adminisztratív, akár oktatói munkát, vezetői értekezletet tartanak, interjúkat folytatnak le belföldön és nemzetközi hálózatokon egyaránt! Elképesztő a változás!

De a szemléletváltás csak most, az energiaválsággal egyidőben, szükségszerűen alakul ki – pedig gondolhattunk volna rá előbb is… A mai történelmi szcenárióra kevesen számítottak. Az irodalmi és filmes forgató/könyveknek pedig nem tulajdonítottak fontosságot.

Mit hoz az otthoni munka?

Sokan home office-ban dolgoznak már. Egyrészről szerencsések, ha napelem termeli az áramot az otthon végzett munkához. Napenergiával működtethetik a számítógépet, monitort, a töltőket, a szünetekben – megmozgatva a végtagokat – elindítják a mosógépet, mosogató- vagy kávégépet is természetesen. Vagy tovább haladva a szárítógépet, télen a fűtést, nyáron a hűtést. A maradék energia jelenleg vissza táplálódik / táplálódhat a hálózatba, amennyiben a szolgáltató is engedi.

A cégek – szerencsés esetben hatalmas rezsiköltségtől és a székházaiktól szabadulhattak meg, és remélhetőleg nyújtottak némi kompenzációt az otthon dolgozóknak (akiknek csak egy elenyésző része rendelkezik napenergiával). A gondosabbak felszerelték az épületeket napelemekkel a napközbeni munkavégzés céljából.

home office esetén otthoni akkumulátor

Azonban vannak olyan vállalkozások, akiknél nem megoldható a távmunka. Azoknál a megoldás az alternatív energiatermelés valamely módja: napelem, hőszivattyú, klíma. Az ezzel együttjáró szemléletváltás ugyanolyan horderejű, mint a lakosságnál a költségcsökkentés maximális megoldása. Sőt, cégek esetében a visszavételezés sem megoldott mindenkor – energiaválság ide vagy oda.

A hálózatok nem tudják, nem képesek fogadni a napelemek által termelt ingadozó áramot, ennek az elosztása nem megoldott és sok esetben – hálózat és akkumulátorok nélkül – veszendőbe megy az energia.

Megoldás: a napenergia tárolása – akkumulátorban!

szemléletváltás

Mi történik a bruttó elszámolásnál?

Tegyük fel, kiépítettük a napelemes rendszert akár otthon vagy a cégünknél: támogatásból, önerőből, mégis: egy korszerű rendszer áll a rendelkezésünkre, áramtermelésre készen, a saját ingatlanunkon, növelve annak értékét és csökkentve az ökológiai lábnyomunkat (hozzáteszem, ha a tetőnkön van a napelem, még 2-3 fokot szigetelhet is…).

Már csak az emberek rálátását kell alapvetően megváltoztatni, hogy beláthassák, hogyan lesz mindez nekik jobb – nevezzük ezt szemléletváltásnak! Hogyan gondoskodhatnak magukról és hogyan lehetnek mindenki hasznára ezek a technológiai-, gazdasági és történelmi változások.

Nem csak a saját magunk céljára termelt energiával kell rendelkeznünk (a háztartásunkhoz, a céges munkavégzésre) hanem a „feleslegesen” termelődő áramot is el kell tárolnunk – amennyit csak lehet, – saját akkumulátorban.

Ugyanis, a szaldó elszámolást követően, ha a saját túltermelt energia betáplálódik a hálózatba, azt visszavételezni már kizárólag csak

 • rendszerhasználati díjjal és
 • áfával növelten tudjuk,
 • olyan áron, aminek kialakításába nem szólhatunk bele.

Csak pisloghatunk a mértéken – ez a jövő zenéje (és a bruttó elszámolásé). Bízzunk a minden résztvevő érdekeit szem előtt tartó, kölcsönösen előnyös ármeghatározásban.

Ellenben, ha már most okosan – előrelátóan – gondolkodunk, reggel a napfelkeltével és a napelemek hatékony működésével egyidőben, sorba rendezzük az eszközeinket és elvégeztetjük velük – programozottan vagy átgondoltan – a házimunkát:
 • 8:15-kor indulhat a mosogatógép, eco program, kikapcsol másfél – két óra múlva.
 • 10:15-kor indulhat a robotporszívó, dolgozik két órát a lenti szinten, majd holnap a felső emelet jöhet.
 • Délben – télen kicsit fűtünk, temperálunk, felhasználva a beáramló napsugarakat is, mert gondoskodtunk az épület szigeteléséről (és mert éjszaka az akkumulátorról nem célszerű a fűtést üzemeltetni).
 • Délben – nyáron bekapcsolhatjuk a klímát néhány fok hűtésért és árnyékolunk szorgosan (növényekkel, természetes párásítással – mert a párolgás hőelvonással jár –, ültetett fákkal, amik nem árnyékolják le a napelemet véletlenül sem).
 • 15:00 körül még a mosógép is elindulhat, hogy mosás végére otthon legyünk és ne szagosodjanak be a ruhák a gépbe.

De a LÉNYEG: hogy a köztes időkben, a feleslegesen termelődő energiák a saját akkumulátorba töltődnek, ott nyelődnek el számunkra, nem a hálózaton.

És milyen jó arra hazaérni, hogy minden készen van! És hogy tele vagyunk energiával! Legalább is az akkunk.

A házimunka mellett a napelemekkel a home office is működhet – természetesen. Ez egy előnyös felállás lehet; hasznos, bár van, aki úgy gondolja, az elmagányosodáshoz vezethet. Maradjunk valódi kapcsolatban egymással! Ha kész a házimunka, erre is több idő adódhat.

szemléletváltás - napelem akkumulátor szükségessége

Kell, hogy „okosodjon” az otthonunk, de leginkább nekünk kell átgondolni a magunk és családunk érdekeit, legyen az

 • az azonnali és a hosszú távú költségcsökkentés vagy
 • a klíma és a Föld védelme,
 • az öngondoskodás, a családunk biztonságának megteremtése.

Ezzel a klímaválságon és magunkon, gyermekeinken is segíthetünk. Venni kell néhány időkapcsolót, ha nem programozhatóak a gépek, vagy, ha nem vagyunk jelen a bekapcsolásuknál otthon, vagy home office-ban.

És venni kell akkumulátort.

Mindenkinek szolár akkumulátort!

Ebben tud a LIEMZO Kft. segíteni!

A napelemek változó teljesítményére kidolgozott lítiumos akkumulátoraink különböző kapacitásban és megjelenésben nyújtanak lehetőséget a fenti célok megvalósításában. Környezetbarát, zöld megoldás, öngondoskodás hatékonyan, költségbarát módon, hosszú távon. Szolár akkumulátoraink 8-10 év teljeskörű garanciát jelentenek, élettartamuk pedig ennél jóval több lehet, használattól függően.

És mindezt el kell mondanunk a nagyiknak is, hogy ők is rá tudják szánni magukat a változtatásra és azt tudják mondani: „Gyertek kicsikéim! Csináljátok meg itt nálunk is!”

Akkumulátoros ajánlatért, megoldásokért keressenek minket bátran!

LIEMZO – Tele vagyunk energiával!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebookpinterestlinkedin