A 2022. október 13-ai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy egy időre leállítják a napelemek által termelt többletáram hálózatba való visszavételezését az új igénybenyújtók esetében. A tájékoztatás 6,20. percében kezd beszélni az energetikai változásokról.

Az energetikai válság Magyarországot is érinti. Egész Európában hatalmasra nőttek a gáz- és áramszámlák, sokan nem gondolták volna ezt egy évvel ezelőtt. Mindenkit bátorítottak a megújuló energiák használatára, napelemek telepítésére, ezzel is csökkentve a háztartások havi rezsiterheit és egyidejűleg enyhítve azokat a környezetkárosító hatásokat, amelyek a Földet terhelik.

Éppen egy évvel ezelőtt jelent meg a kedvezményes napelem-telepítésekről szóló lakossági pályázat, ahol akár 100% támogatást kaphattak a nehéz anyagi körülmények között élő családok. Emellett az 50%-os lakásfelújítási támogatás is felhasználható – többek között, maximum 6 millió Ft megvalósítás esetén 3 millió Ft támogatás erejéig – a háztartási napelemes kiserőművek kiépítésére.
Erre reflektálva számos család igyekezett élni a lehetőséggel és telepíttetett házára saját szolár rendszert.

A rezsicsökkentés csökkentése pedig újabb robbanásszerű lendületet adott a napelemes piacnak. A bejelentés óta ezrek nyújtották be igényüket házi kiserőmű (napelemes energiatermelés) megvalósítására. Az E.ON-hoz például hatszor több kérelem érkezett be az egy évvel ezelőttihez képest, hihetetlen mértékben megnövelve az engedélyezési folyamat hosszát.

reszicsökkentés csökkentése

Mi az oka, hogy leállítják a visszatáplást a hálózatba?

A sikeres telepítések folytán a sokszorosára emelkedett (és folyamatosan emelkedik) a működésbe lépő napelemek által termelt energia mennyisége is. Azonban a felhőtlen, napsütéses időszakokban hirtelen keletkezett plusz árammennyiség rendkívüli módon (és az időjárásváltozások miatt egyenletlenül) terhelte meg a közüzemi hálózatot, amelyet a korszerűtlen, régóta nem fejlesztett rendszer nem bírt – nem tud – felvenni.
Ehhez hozzá adódik az is, hogy a napsütéses, energiatermelő napszakban fogyasztanak legkevesebbet a háztartások, hiszen a gyermekek óvodákban, iskolákban, a szülők pedig a munkahelyükön tartózkodnak és csak a folyamatosan működő háztartási eszközök használják az energiát. Tehát a hálózat telítődik a napsütéses órákban és képtelen felvenni a termelődő többletet, mert nem tudja hová áramoltatni az energiát.

A szaldós elszámolás keretében, a szolgáltatói, hálózati szerződések betáplálási kötelezettséget fogalmaztak meg, ahol a háztartások a napközben fel nem használt energiát leadták a közműveknek, cserébe kedvezményes áron vásárolhattak áramot akkor, amikor nem termelt a napelem (esténként, ill. a téli zord, sötét, felhős időszakokban).

Ez a hálózat által fel nem használható túlterhelés / túlterheltség az oka a mostani döntésnek, ugyanis a magyarországi hálózat jelenleg nem képes befogadni már a többlet energiát. A – várhatóan ideiglenes – felfüggesztés kizárólag az új igények benyújtóit érinti. A bejelentés és korlátozás a már meglévő háztartási napelemes rendszereket, a már befogadott, folyamatban lévő engedélyezéseket nem korlátozza, ahogyan a nagy volumenben termelő naperőműveket, napelemes parkokat sem.

Tehát a bejelentéstől kezdődően, az új igényt benyújtó magánszemélyek és vállalkozások – határozatlan ideig – csak a saját maguk kiszolgálására használhatják a saját zöld energiát termelő napelemes rendszereket. Este pedig vásárolniuk kell az energiát – hálózatról. … ha nincs akkumulátoruk…

A TAB R-szériás napelem-akkumulátorai versenyképes árukkal most törnek be a hazai piacra, hogy kiszolgálják a megnövekedett keresletet. A Family és Elite ESS (Energy Storage System, azaz energiatároló rendszerek) pedig a maguk szofisztikált rendszerével képesek kiszolgálni a családok, vállalkozások igényeit (beépített BMS-sel, az „i” típusok esetén integrált akku-inverterrel). 

TAB R-szériás akkupakk

Mindkét lítium akkumulátor termékcsalád modulárisan is használható, ami azt jelenti, hogy kapacitásigénytől függően 

 • a Family és Elite akkumulátorok 6 db-ig bővíthetőek (48 V, maximum 6 x 10 kWh, 6 x 14 kWh, 6 x 21 kWh, 6 x 28 kWh kapacitásigénytől függően), míg 
 • az R-szériás lítium akkuk 16 db-ig bővíthetőek (48 V, maximum 16 x 2,8 kWh, 16 x 3,6 kWh, 16 x 4,8 kWh, illetve van 24 V 2,8 kWh kapacitású akku is max. 16 db-ig összekötve).  

Telepítsünk szigetüzemű rendszereket!

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a szigetüzemű rendszerek kiépítése jóval egyszerűbb, valamint, az akkumulátoros rendszerek kiépítése lehet a leginkább valós megoldás!

Mivel a jövőben a hálózat nem téríti meg számunkra a túltermelést, a napelemes rendszerünk megtérülése hosszabb ideig tarthat.

 • Az az egyik legjobb megoldás, ha a fogyasztásainkat a napsütéses órákra időzítjük, azonban ez nem feltétlen kivitelezhető. Ebben az esetben viszont elvész az az energia, amit nem használunk fel a termelődéssel egyidejűleg.
 • A legészszerűbb másik megoldás az lehet, ha a rendszerbe lítium akkumulátort (azaz LiFePO4 akkut) telepítünk, hogy a saját napelemes rendszerben előállított „felesleges” áramot elraktározzuk azokra az időszakokra, amikor a napelemek nem termelnek.
  Ez többletköltség, igen, de így nem vész el a saját napenergiánk! Magasabb kezdő költséget jelent, de rendkívüli mértékben és hosszú időszakra biztosítja a legnagyobb függetlenséget és biztonságot a kiépített rendszer számára. Családunk számára. Cégünk, vállalkozásunk számára. 

Hogy miért írjuk a „hosszú időszakot”? Mert 8 illetve 10 év garanciát vállal a TAB cég a lítium-ionos akkumulátorokra! A tervezett élettartama ezeknek az akkumulátoroknak pedig 15-16 év! Egy kamasz felnő ennyi idő alatt! Az autóinkat sem használjuk ennyi éven át! Egész más innen megközelíteni ezt az információt. 

Nagy értékű háztartási eszköz, nagy biztonság, hosszú élettartam mellett.

Vegye fel a kapcsolatot a LIEMZO Kft.-vel, hogy megtalálják a legmegfelelőbb akkumulátort és személyre szabott konstrukciót tervezhessen, kedvező árakon! 

A kormányinfón az is elhangzott, hogy ez a felfüggesztés átmeneti jellegű. Amint lezajlanak a tárgyalások az EU-val, a helyreállítási alap hitel részéből mindenekelőtt az áramhálózat fejlesztését kívánják megvalósítani. Ez egy hosszadalmas és igen költséges folyamat lesz. A fejlesztéseket követően – az ígéret szerint – visszaállhat a korábbi rendszer, az új napelem-tulajdonosok újra betáplálhatnak majd a korszerűsített hálózatba, csökkentve ezzel áramszámlájukat. 

Amennyiben Ön 

   • új igénylő, 
   • akár magánszemély vagy vállalkozás, vagy 
   • olyan, aki biztonságra és függetlenedésre törekszik az energiaellátásában, 
   • és hosszantartó energiaforrást keres, 
   • óvja a környezetet és ezáltal a Földet, 
   • vagy ha marad az off-grid megoldásnál és nem teszi ki magát a közüzemi- hálózati problémáknak, engedélyeztetési folyamatnak, 

abban az esetben is érdemes akkumulátort csatlakoztatni a napelemes rendszeréhez, és saját zöld energiát termelni és felhasználni. 

Lítium akkumulátorért, illetve bármilyen típusú ipari akkumulátorért keresse bátran a LIEMZO Kft-t, árakért, információkért!

LIEMZO Kft. – Tele vagyunk Energiával!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebookpinterestlinkedin