Hogy miért fontos feltenni ma ezt a kérdést? A válasz igen összetett, de a lényege:

   • a biztonság, hiszen a napelemek és az akkumulátor(ok) kombinációjával megteremtjük az önellátás lehetőségét és megmarad a közműhálózattól vételezhető energia lehetősége is,
   • a költségcsökkentés a háztartásunkban, cégünkben,
   • állandó saját zöld energia az otthonunkban vagy munkahelyünkön,
   • az öngondoskodás.

Amennyiben hibrid napelem rendszerrel rendelkezünk, lehetőséget biztosítunk magunknak arra, hogy a saját magunk által megtermelt áramot a saját háztartásunk használja fel elsősorban.

A nappal a napelemek által megtermelt áram ellátja a háztartást energiával, míg az azon felül „feleslegesen” termelődő villanyáram a saját akkumulátorunkat is megtelíti ahelyett, hogy visszatöltődne a hálózatra. Miután az akkumulátorunk feltöltése megtörtént, a további áramtermelésünk a hálózaton keresztül elszámolódik, tehát „a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad” elv érvényesül, hiszen az esti órákra (amikor nem termel a napelem), először az akkumulátorról tudunk vételezni áramot. Amikor a tároló lemerül, a hálózatról tudjuk vételezni a szükséges energiát, mert mindkét lehetőségre módot ad a hibrid inverteres üzemmód. Kevésbé függünk az áramszolgáltatóktól és az árak rapszodikus emelkedésétől.

alternatív energiák

Könnyedén, saját zöld energiával tölthetjük fel a szolár akkumulátort, amelynek segítségével:

 • az este működő háztartási eszközöket működtethetjük,
 • biztosíthatjuk a fűtést, melegvizet, illetve
 • tölthetjük elektromos autónkat,

bár tudni kell, hogy ezek nagyfogyasztók.

Fontos a szemléletváltás, hogy optimálisan használjuk a rendelkezésre álló erőforrásainkat.

Nézzük meg, hogyan működik jelenleg a legtöbb hálózatra kötött napelemes rendszer

A városokban általában van áramellátási szolgáltatás. Ezekkel a szolgáltatókkal (mint az E.ON, MVM stb.) kell szerződést kötnünk, ha szeretnénk napelemes rendszert kiépíteni. Ez a szerződés annak a részleteit taglalja, hogy a passzív időszakokban a napelemeink által túltermelt („felesleges”) áramot mennyiért és milyen módon tápláljuk vissza a közüzemi hálózatba, majd, ha szükséges plusz energiát vételeznünk, mennyiért bocsátja rendelkezésünkre azt. Erre jelenleg két mód van, mely a szerződés fajtájától és a megkötésének idejétől függ, mégpedig:

   • az éves szaldós, és
   • a bruttós elszámolás.

Az éves szaldós elszámolás előnyei

Magyarországon jelenleg „szaldós áramelszámolás” van érvényben, mely szerint, ha a napelem rendszerünk túltermel, a közüzemi szolgáltató „megveszi” a megtermelt áramot és egyedi elszámolás alapján ugyanannyi mennyiséget (egyenlő kW-ot) ingyen bocsát a tulajdonos részére. Tehát amennyi áramot leadtunk napközben (az aktív időszakban) a hálózatnak, annak megfelelő mennyiséget visszavételezhetünk a közműhálózatról (kvázi 0 Ft-ért kapjuk az áramot mindaddig, amíg leadtuk a mi magunk által megtermelt mennyiséget). Az ezen felüli fogyasztást normál díjazáson számlázza a közmű részünkre. A szolgáltató úgyszólván „tárolja” számunkra a napelemes rendszerünk által megtermelt és fel nem használt energiát. De a valós tárolásra a szolgáltató sincs felkészülve, ez az energiamenyiség más háztartásokba áramlik, ahol fizetnek a villamos áramért. 

kalkuláció

Milyen a bruttó elszámolás?

2024. január 1-től a villamosenergia-kereskedő és a felhasználó között létrejövő megállapodásban szaldó nem képezhető a felhasználási időszaktól függetlenül, a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül majd megállapításra. (A Kormány 721/2020. (XII.31.) Korm. rendelete egyes villamosenergetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról)
A „bruttó elszámolás” abban különbözik az előző megoldástól, hogy a közmű nem kW / kW alapon fogja visszavételezni és ellensúlyozni az általunk túltermelt áramot, hanem egy meghatározott áron fogja megvenni tőlünk. Majd, ha nekünk szükségünk lesz plusz áramra (pl. borús időben vagy éjjel), azt

   • az általa kalkulált áron,
   • rendszerhasználati díjjal és
   • áfával emelt áron fogja rendelkezésünkre bocsátani.

Így már biztosan nem lesz 0 Ft-os áramszámlánk – ahogyan azt a napelemes rendszerek telepítői hirdetik –, hiszen bizonyos fogyasztók (hűtők, fagyasztók, riasztó stb.) folyamatosan működnek, amelyeket a legnagyobb környezetkímélés mellett is működtetnünk kell, akkor is, ha épp nincs leadása a napelemes rendszerünknek.

Akik 2024-ig állapodnak meg a szolgáltatókkal, amíg még érvényben van a szaldós elszámolás a szerződéseik biztosíthatják a korábbi elszámolást. 
Akik viszont most állami támogatással, 100%-os térítéssel kívánják telepíttetni a szolár rendszerüket, rájuk már csak a bruttó elszámolás vonatkozik. Ezért érdemes nagyon gondosan átszámolni a szükségleteinket, milyen formában érdemes létrehozni saját napelemrendszerünket. A későbbi bővítés kizárólag szerződés-módosítás mellett oldható meg, ahol a szaldós szerződés helyébe már a bruttós lép. 

Megoldás: a hibrid napelemes rendszer

A hibrid rendszerek közös jellemzője, hogy

   • a napelemek,
   • a hibrid szolár inverter és
   • a fogyasztók mellett szerepelhet
   • egy energiatároló is,

mely elraktározza a túltermelt áramot, amit igény szerint használhatuk fel, amikor szeretnénk – bármikor.

A jelenlegi áramszámla (ami a már felhasznált fogyasztásunkat számszerűsíti) és a jövőbeni szükségletek alapján kiszámolhatjuk, hogy az adott háztartásnak mekkora kapacitású szolár rendszerre van szüksége, hogy azzal a teljes áramfelvételt le tudjuk fedni. (Érdemes lehet kissé felülkalkulálni, mert a jövőbeni változásokra nem gondolhatunk – pl. áttérés elektromos fűtésre vagy egy új elektromos autó, melyet majd tölteni kell stb.)

Ha már ismerjük az igényeinket, a LIEMZO Kft. által forgalmazott lítiumos akkumulátorok közül lehetőségünk van kiválasztani azt a TAB ESS napelem akkumulátort (integrált akku-inverteres vagy inverter nélküli változatban), amely egyedi elvárásainkat leginkább kiszolgálja és installálható a rendszerünkbe.

A TAB e.storage akkumulátorok típusainak táblázata

A szolár rendszer kivitelezői

 • vagy már azzal építhetik ki a rendszert, 
 • vagy az ESS – e.storage akkukat bármely már meglévő napelemes rendszerhez utólag is installálhatják.

A napelemes rendszerekhez történő csatlakoztatás, installálás feltétele a hibrid szolár inverter megléte. A későbbi akkumulátor csatlakoztatása érdekében érdemes már a napelemes rendszer kiépítésénél hibrid inverterről gondoskodni.

Az akkumulátorral rendelkező hibrid rendszerben a fotovoltaikus panelek által megtermelt áram

 • működteti a háztartási eszközöket,
 • az azon felül termelt saját napenergiával pedig a saját akkumulátort tölti fel, abban raktározódik el családunk, cégünk felhasználása céljára az energia, az akkumulátor kapacitásáig. Ezután már a rendelkezésünke áll, akkor használhatjuk fel, amikor szükség van rá.

A Hibrid rendszer hasznosnak bizonyulhat

   • az este folyamán, éjszaka is működő fogyasztók energia-ellátásánál,
   • éjszakai munkavégzésnél,
   • szünetmentes tápegységek üzemeltetésekor,
   • fűtés vagy klíma működésekor,
   • elektromos autók töltésekor,
   • hosszabb áramkimaradás esetén,
   • ún. szigetüzemű struktúra használatakor.

Ha jobban belegondolunk, egy család normál időbeosztásával is jobban egybeesik az esti áramfogyasztás. Hiszen reggel, mikor felébredünk, a napelemek még alig termelnek. Ezután mindenki elmegy munkába, iskolába, így, amikor a szolár rendszer a csúcson tudna járni, senki nincs otthon, aki használja az „ingyen” termelt energiát. Ha nincs akkumulátorunk, ez a megtermelt árammennyiség bekerül a közhálózatba, nekünk alig jut belőle. Az saját ESS e.storage akkumulátorunk azonban eltárolja számunkra, és csak az annak befogadóképessége feletti mennyiséget adjuk vissza a hálózatba.

Az ár elsőre talán magasnak tűnhet, azonban egy komplex rendszert vásárolnak meg az ESS e.storage akkumulátorokkal és a 10 év garanciát. Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy a közhiedelemmel ellentétben néhány év alatt megtérül a befektetés, főleg akkor, ha van lehetőségünk állami támogatást igénybe venni.

A lakosság számára, az energiaárak soha nem látott emelkedését látva, csupán az állami támogatás teszi a jövőben vonzóbbá a napelemes hibrid rendszereket, valamint, a magasabb szintű önállóság, az öngondoskodás, a magunk által teremtett biztonság.

Szemléletváltásra és segítségre van szükség az energiafelhasználást illetően mindenhol, és ebben a LIEMZO Kft. mindent megtesz, hogy támogassa Önöket információval és igényeiknek megfelelő akkumulátorral!

Cégünk akkumulátor-forgalmazással foglalkozik, az akkumulátorokat viszonylag rövid időn belül szállítjuk. Igény szerint javaslatot teszünk partner kivitelezőink telepítési szolgáltatására.

 

LIEMZO Kft. – Tele vagyunk Energiával!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebookpinterestlinkedin